Haber

Adalet Bakanı Bozdağ canlı yayında soruları yanıtladı: (1)

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında 171 kişinin tutuklandığını bildirdi.

Bozdağ, Diyarbakır’dan bağlandığı CNN Türk’ün canlı yayınında Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Depremin ardından Türkiye’nin ayağa kalktığını ifade eden Bozdağ, bakanların bölgelere gittiğini ve kendisinin Diyarbakır’da olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından Cumhuriyet savcılarının duruma el koyduğunu ve resen soruşturma başlattığını vurgulayan Bozdağ, yıkılan binaların sorumlularının tespiti ve delil toplanması için yoğun çalışmaların yapıldığını söyledi.

Deprem soruşturmalarının etkin bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Bozdağ, “Deprem soruşturmaları kapsamında şu ana kadar 583 kişi hakkında işlem başlatıldı, 171 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarıldı, 197 kişi hakkında adli kontrol kararı verildi. 77 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarıldı, 49 kişi gözaltına alındı, 14 kişi yurt dışında olduğu tespit edilen 2 kişi var, 11 kişi öldü, ifadeleri alınan 62 kişi olduğunu görüyoruz. ” bilgisini paylaştı.

Bekir Bozdağ, binaların müteahhitinden bina sahibine, kontrolörden işçiye ve ustaya kadar sorumluların ayrı ayrı belirlendiğini kaydetti.

“Sorumlular, milletin gözü önünde milletin hükmünün hesabını verecektir”

Bozdağ, yargılama sürecinde kamu görevlisi, idareci ve kontrollerin olup olmadığı sorusuna ise şunları söyledi:

“Şu ana kadar gözaltına alınan 171 kişiden 78’inin müteahhit, 64’ünün bina sorumlusu olduğunu görüyoruz. Binanın sahibi olan 11, binada değişiklik yapan 18 kişi var. denetim, 70 müteahhit, 78 yapı denetçisi, 21 yapı maliki, 21 binada değişiklik yapan 28 kişi var.Ayrıca yapı ustası, yapı teknikeri, yapı ruhsatı veren, yapı kullanma izin belgesi veren, kontrol eden ve Burada sorumluluğu ve imzası olanların hepsi soruşturma kapsamındadır ve sorumlulukları ayrı ayrı ödenir.Ne olursa olsun hepsi sorumluluklarına göre adalet terazisinde tartılacak ve yapılması gereken her türlü iş ve işlem yapılacaktır. haklarında yapılacak ve kanunlarımızın emrettiği her türlü iş ve işlemler tereddütsüz yerine getirilecek, her türlü soruşturma sonuna kadar takip edilecek ve adalet yerini bulacaktır. tezahür etti. Bu konuda kimsenin endişesi olmasın. Milletin yargısına hesap verecek. “

“Bütün bu eylemlerden herkes sorumluluğu kadar sorumlu tutulacaktır”

Bozdağ, savcılığın kolonların kesilip kesilmediğini, imara aykırı değişiklik olup olmadığını, denetimleri kimin yaptığını, izinleri kimin verdiğini inceleyip soruşturduğunu anlattı.

Kamu görevlileri hakkında soruşturma açılıp açılmayacağı sorusuna Bozdağ, şu yanıtı verdi:

“Kimin ne kadar sorumluluğu varsa, herkes sorumluluğu kadar sorumlu tutulacak. Kanun bunu emrediyor. Herkesin kusuru belirlenecek ve ona göre değerlendirme yapılacak. Ruhsat veriyorsanız bu mu? bu mevzuata göre yapı kullanma izin belgesi veriyorsanız bu yapı kullanma izin belgesi teknik düzenlemeye ve mevzuata uygundur.doğru mu kontroller doğruysa ustaysa demiri doğru tamir etti mi , betondaki kum ve çimento oranı teknik düzenlemelere uygun mu, tüm bu sorular bundan kaynaklanabilir, buradaki eksiklik bu sonuçlara yol açabilir, aşağıdaki kurallara uyulmadığı halde kontrol eksikliğinden kaynaklanmıştır. .ruhsatlar verildi veya başka şeyler yapıldı…Diyarbakır örneğinde diyeceğim 411 insanımız burada hayatını kaybetti.Bu binaların hepsinin altında 411 işçimizin oturduğu iş yeri ve dükkanlar var. ler hayatını kaybetti. Bu dükkanların bazılarında sütun kesme ve diğer argümanlar var. Soruşturmalar yürütülüyor ve isimlendirme işlemleri devam ediyor. Kolon kesilmişse, binanın kolon ve kirişleri bu sebeple yükü taşımamışsa kesenlere, izin verenlere, göz yumanlara ve yapanlara karşı elbette yasal işlem yapılacaktır. kontrol yetkilerini kullanmayanlar. Bunda hiç şüphe yok.”

Bozdağ, kullanıcıların imar aleyhine yaptığı değişikliklerin de incelendiğini ve titiz delillerle süreçlerin devam ettiğini belirtti.

“Anayasa değişikliği faydalıdır”

“İmar affı Türkiye’deki literatürden çıkarılmalı, buna katılıyor musunuz?” sorusuna Bakan Bozdağ, “Anayasal düzeyde bazı konularda af yapılamayacağına dair hükümler var. Meclisin Anayasa’yı değiştirmeden adım atamayacağı bir düzenlemeyi elbette değerlendirmek ve tartışmak faydalı olur” dedi. . Gündeme gelmemesi gerektiğini gösteriyor . Gündeme getirmeyecek olan anayasal pürüzlerdir.” o cevapladı.

Hayatını kaybedenlerin kimliklerinin tespiti için DNA testi yapıldığını kaydeden Bozdağ, hayatını kaybedenlerin yakınlarının örnek vermesinin değerli olduğunu vurguladı.

Deprem soruşturmaları kapsamında delil toplamak için titizlikle çalıştıklarını belirten Bozdağ, delilleri karalamanın laf konusu olmadığını, deliller toplanmadan enkazın kaldırılmadığını söyledi. Bekir Bozdağ, bilirkişi incelemesi yapılmadan enkaz kaldırılmadığını kaydetti.

Bozdağ, “Bugüne kadar Diyarbakır, Adana, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis’te enkazdan bilirkişi incelemesi için numune alınması çalışması tamamlandı ve üç ilimizde devam ediyor. Orada da önemli mesafe kat edildi. bugüne kadar 6 bin 167 binada ekspertiz çalışmasının tamamlandığını belirtmek isterim.. Yakın zamanda kalan üç ilde de ekspertiz çalışmaları tamamlanacak.” dedi.

Deprem iddianameleri için başsavcılık koordinatörlüğüne gerek var mı diye sorulduğunda Bozdağ, gerek olmadığını söyledi.

Bakan Bozdağ, deprem bölgelerine çok sayıda savcı atandığını hatırlatarak, savcı ihtiyacı olan yerlere ek atama yapılabileceğini sözlerine ekledi.

(sürecek)

gursuhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu