Çin Afrika madenlerine odaklanıyor, ticaret rekor kırdı
Çin, küresel enerji dönüşümü ve Çin’in ekonomik canlanması için gerekli olan kıtanın maden kaynaklarına odaklanarak Afrika ile ekonomik ilişkilerini yoğunlaştırdı. Griffith Üniversitesi Griffith Asya Enstitüsü’ne göre geçen yıl Çin’in Afrika’daki yatırımları %114 oranında artarken, madencilik sektörüne önemli bir vurgu yapıldı.
Botswana’nın Khoemacau bakır madeninin Çinli MMG Ltd. tarafından 1,9 milyar dolara satın alınmasında görüldüğü gibi bakır, kobalt ve lityum gibi kritik minerallere yapılan yatırımlar öncelikli olmuştur.
Griffith Asya Enstitüsü’nün raporuna göre, 2023 yılında inşaat sözleşmeleri ve yatırım taahhütleri de dâhil olmak üzere toplam katılımın 21,7 milyar dolara ulaşmasıyla kıta, Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) için çok önemli bir bölge haline geldi. Bu da Afrika’yı Çin ekonomik faaliyetlerinin en büyük bölgesel alıcısı haline getirdi. Ayrıca American Enterprise Institute, Afrika’daki Çin yatırımlarının 2023’te yaklaşık 11 milyar dolara ulaşarak 2005’te kayıtların başlamasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını kaydetti.
Altyapı alanında, devlete ait China Road and Bridge Corporation (CRBC) tarafından bir kamu-özel ortaklığı (PPP) olan 668 milyon dolarlık Nairobi Expressway, Ağustos 2022’deki açılışından bu yana gelir ve kullanım hedeflerini aşarak başarılı bir örnek oldu. Bununla birlikte, bu tür PPP modelleri Afrika’da yaygın olarak benimsenmemiştir. 2018’den 2021’e kadar %45’lik küresel bir rakamla karşılaştırıldığında, Çin’in Afrika’daki Özel Amaçlı Araçlara (SPV’ler) acil olmayan kredilerinin yalnızca %27’si.
Katılımdaki büyümeye rağmen, Çin’in Afrika’nın altyapısına yönelik devlet kredileri son yirmi yılın en düşük seviyesindedir ve Pekin’in politikasındaki değişim Çinli şirketleri öz sermaye hissesi almaya ve altyapı projelerini işletmeye teşvik etmektedir. Bu yaklaşım, ekonomik olarak uygulanabilir projeleri güvence altına almayı ve daha yüksek değerli sözleşmeler kazanmayı amaçlamaktadır.
Çin gümrük verilerine göre Çin ve Afrika arasındaki ticaret geçen yıl 282 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Ancak, Afrika’nın Çin ile olan ticaret açığı %46 oranında genişledi, zira kıtanın Çin’e ihracatı, özellikle petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle %7 oranında azaldı.
Çinli yetkililer, ticaret açıklarının kapatılmasına ve ekonomilerin çeşitlendirilmesine yardımcı olmak için Afrika’nın imalat ve tarımsal modernizasyonunu destekleme sözü verdi. Devlet Başkanı Xi Jinping, 24 Ağustos 2023’te Johannesburg’da düzenlenen bir zirvede bu sektörleri güçlendirmeye yönelik girişimleri duyurdu. Ayrıca Çin, Afrika’dan tarımsal ithalatı arttırma sözü vermiş olsa da sıkı sağlık ve hijyen düzenlemeleri gibi zorluklar Afrikalı üreticilerin pazara erişimini kısıtlıyor.
Çin’e karşı en büyük ticaret açıklarından birine sahip olan Kenya, avokado ve deniz ürünleri için pazara erişim sağlamayı başardı, ancak geçen yıl 150,94 milyon dolar değerindeki avokado ihracatının yalnızca %10’u Çin’e ulaştı. Çin gümrüğünün bildirdiğine göre ülkenin Çin’e toplam ihracatı %15’in üzerinde bir düşüşle 228 milyon dolara gerilerken, titanyum sevkiyatlarında da kayda değer bir düşüş yaşandı.
Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi Sekretaryası danışmanı Francis Mangeni’nin de vurguladığı gibi, önemli bir katma değer yaratmadan hammadde ihracatına bel bağlanması Afrika ekonomileri için bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Mangeni, sürdürülebilir bir ticaret ilişkisi yaratmak için işleme ve üretimin arttırılması gerektiğini vurguladı.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.